2011. november 1., kedd

November 16. CHALABAN & IPARKUTYA & BUJDOSÓ TRIÓ

IPARKUTYA , 20:30 , Kisterem



A 2010-ben alakult Iparkutya friss név a magyar zenei palettán, tagjai azonban már több éve ismerik egymást a világzenei undergroundból, sokan közülük együtt is zenéltek a Club Era zenekarban.

A zenekar egyszerre táplálkozik ősi ritmusokból, modern gondolatokból, népzenéből és műzenéből. A balkáni, ausztrál, közel-keleti és egyéb népi dallamok mellett végig jelen van a jellegzetesen magyar, tüzes habitus – ezért is aposztrofálják muzsikájukat „csűrdöngölős világzenének”. Nincs két egyforma koncert: az Iparkutya instrumentális, improvizációval átszőtt, sodró lendületű fellépései mindig az adott szituációhoz alkalmazkodnak, talán ezért lehetséges az, hogy bármilyen hallgatóságot képesek lenyűgözni legyen szó akár klubkoncertről, utcafesztiválról vagy teltházas koncertteremről.

Zsenge kora ellenére az Iparkutya már így is fényes sikereket tudhat a háta mögött: a magyar klub- és fesztiválszínpadok mellett számos külföldi helyszínre is eljutott, többek közt Franciaország, Spanyolország, Szlovákia, Csehország és Baszkföld közönségét is megtáncoltatta.

Koncertfelvételek a zenekar facebook oldalán!

CHALABAN, vendég: Guessous Majda Mária (Mesi), 21:30 , Kisterem



A Chalaban zenekart a marokkói származású Saïd Tichiti (ejtsd: Tisiti) alapította 1999-ben Budapesten. Köré épül a változó létszámú együttes, amelybe gyakran hív meg különböző zenei hagyományokkal rendelkezdő vendégzenészeket.

Saïd Tichiti dél-marokkói sivatagban született , családjának minden tagja autodidakta muzsikus. Gyerekként ösztönösen szívta magába a berber kultúra zenei hagyományait. A marokkói színházművészeti egyetem színész szakán diplomázott, majd ösztöndíjjal 1996-tól két évig nemzetközi kulturális menedzselést tanult Franciaországban, ahol megismerkedett az európai zenei trendekkel.

1998-óta él Magyarországon. Eleinte színészként és szólista muzsikusként dolgozott, majd néhány zenésszel megalakította saját zenekarát, amelyre erőteljes hatást gyakorolt a magyar valamint a balkáni népzene. 2000-ben jelent meg első lemezük Moroccan Nomad címmel, amelyen keveredtek a magyar, spanyol, indiai, bolgár hatások, de a zenekar megtartotta afrikai-arab gyökereit is. További albumaik: Moroccan Spring, Albaraka és Transzolok; a Hashish Freee a Chalaban ötödik nagylemeze.

Saïd Tichiti hazájától távol a marokkói tradíciók nagykövete, de a különböző kultúrák képviselőit is előszeretettel invitálja olykor közös örömzenélésre. Szervezett már koncertet a ramadan-hanuka-karácsony jegyében, valamint gyakori vendége a budapesti klubélet világ-, népzenei és jazz estjeinek.

Munkájának eredményeként zenei kultúrák olyan fúziója jön létre, amely intuitív módon születik, de nem nélkülözi a bonyolultságot. Megőrzi a múltjából származó ösztönösséget és naivitást, de örömmel kísérletezik: nem fél kipróbálni olyan új irányzatokat sem.

A zenekar az elmúlt tíz évben megragadta közönségét egyedi stílusával, amely kezdetekben a spirituális valamint meditatív majd az ütemesebb trance zene felé fordult, megőrizve eredeti ösztönösségét. Az alkotók számára ez egyszerre jeleníti meg az élet egyszerű szépségét, és a benne rejlő bonyolultságot.

Fennállása óta a Chalaban zenekar az afro-arab zene első számú képviselőjévé vált Közép- és Kelet-Európában. Gyakori vendége a környező országok zenei rendezvényeinek, és két nagyszabású koncertet is adott marokkói fesztiválokon: a casablancai Rawafiden és az agadiri Timitaron.

Chalaban web


BUJDOSÓ - VAJDOVICH - NÉMETH TRIÓ , 22:30 , Chill helyszín



Minimál félakusztikus, alig ismert slágerek, görögök vagy törökök, egyiptomi is. Brazil "choro" blokk, Kuba, meg a saját szerzemények, csak úgy. Az egy Kiss Erzsi Zene, a Kistehén, a Kampec Dolores és a Pop Ivan zenészeinek idén februárban alakult formációja.

Bujdosó trió a soundcloud-on!
Hallgasd meg májusi rádiókoncertjüket a Tilos archívumban (le is tölthető)!

Bujdosó János - gitár, mandolin, Vajdovich Árpád - nagybőgő, Németh Csaba - dob, ütőhangszerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése